Lokaal eten

Huijskes en Hoven melkgeiten

Uitglijden over je eigen stukje geitenmelkzeep

De droom, een bedrijf met melkgeiten waaruit je een gezinsinkomen kan halen. Maar wat als die droom door het niet hebben van eigen vermogen en een goede plek ontbreekt?! Dan besluit je om het roer om te gooien… 

Terug naar augustus 2020. Bij mijn man en ik blijft de passie voor geiten en ondernemerschap kriebelen, wat zou het prachtig zijn om je eigen kop te kunnen volgen, met een eigen product dat je op de markt kan zetten. In 2009, in een slechte tijd voor de geitensector, zijn we bij een bedrijf wezen kijken om over te nemen. Helaas ging dit niet door. Tja, welke opties zijn er dan? Al eens geïnspireerd en geoefend met het maken van geitenmelkzeep moeten we misschien de gok maar eens wagen? Er spookt van alles door je hoofd, wie zijn wij dat we van 6 melkgeiten een product kunnen maken dat ook nog een succes wordt? 

De drang van het ondernemen heeft ons overgehaald om te starten. Geiten hadden we al, nu nog melk! We kochten een bok en een minimelker! Huppakee, geregeld dachten we, totdat…

Ik weet nog goed dat we ons eerste dal in het ondernemerschap tegen kwamen. Het was na het volgen van een workshop over zeep maken in oktober 2020, ongeveer anderhalve maand na het doorhakken van onze knoop dat we de sprong wagen. Blijkt dat je moet voldoen aan de cosmetica wetgeving, oftewel je mag niet zomaar zeep verkopen. Recepten van de zeep moeten worden goedgekeurd of deze veilig zijn, laboratoriumtesten zijn nodig voor houdbaarheid, een aparte productieruimte is noodzakelijk en ga zo maar door. We zagen de euro’s en investeringen aan ons voorbij vliegen. Met een flinke kater zaten mijn man en ik in de auto op de terugweg naar huis, stil, beduusd en overdenkend van alles wat we gehoord hadden tijdens de workshop. Na een kwartier kwam de vraag, was dit het? Was dit het einde van de knoop die we doorgehakt hadden om nu eindelijk de stoute schoenen aan te trekken en te gaan ondernemen?

Gelukkig kwamen we vrij snel tot de conclusie dat wie A zegt, ook B moet zeggen. En inmiddels kan ik zeggen dat er nog heel veel letters van het alfabet erbij zijn gekomen. 

En daar sta je dan met je goede gedrag. Als docent veehouderij en ondernemerschap leer ik mijn studenten dat ze door moeten rekenen wat hun investeringen en schulden zijn, wat ze aan omzet en kosten hebben en aan welke betalingsverplichtingen ze kunnen voldoen. Alles wat ik hen leer heb ik zelf over boord moeten gooien, letterlijk een sprong in het diepe moeten maken, niet te veel nadenken of het terug wordt verdiend en gewoon doen en vooral durven!

Een jaar zijn we bezig geweest met ontwikkelen, testen en gesprekken met consultants om te zorgen dat de producten die we nu in de verkoop hebben we ook echt trots op kunnen zijn!

En waarom dan uitglijden over je eigen stukje geitenmelkzeep? Geiten melken en het product maken is prima te doen, dat doe je op ervaring. Je product promoten? Dat is andere koek! Daar komen heel wat werkzaamheden, tijdsinvesteringen en energie bij kijken. Iedere dag komt dit weer terug. Een paar voorbeelden? Ja hoor dat kan, denk aan hoe je als klant de verpakking wil zien, hoe zijn de producten gepresenteerd op de website, hoe ga je om met social media, wat doe je met de analytics van je website, hoe vergoot je vindbaarheid van je website, hoe verkrijg je reviews? Denk je alleen even een product te verkopen als boer zijnde? Nou reken er maar op dat je enorm veel tijd moet investeren om je product aangeprezen te krijgen bij je klant. 

Klagen? Zeker niet! Wat is er mooier dan je eigen product vermarkten?! Met het initiatief Vallei Proef Lokaal zijn we met verschillende ondernemers in de korte keten twee wekelijks in gesprek om op het gebied van marketing elkaar te ondersteunen en te helpen groeien om mooie producten in de spotlights te zetten.  Een waardevol netwerk met gelijkgestemde waar we van elkaar kunnen leren en kunnen uitglijden! 

En al die uitdagingen van het alfabet? Tot nu toe zijn ze het allemaal waard geweest, want trots op onze geitenmelkzeep, met melk van onze 6 Toggenburgers, dat zijn we zeker!

Geschreven door: Miranda Huijskesvalleiproeflokaal

Huijskes en Hoven Melkgeiten

Bisschop van Dieststraat 7
Achterveld
www.hhmelkgeiten.nl