Boeren BBQ
Recepten voor de Boeren BBQ Dagen tijdens de Vallei Weken. Verschillende heerlijke vleesrecepten voor hoofd- en nagerecht, en met als voorgerecht een gegrilde salade van seizoensgroenten.
Hieronder vindt u een uitgebreid recept voor een complete Boeren BBQ. Dit menu bevat kalfsvlees, rundvlees, varkensvlees en diverse Hollandse seizoensgroenten. Er is ook een recept voor speltbrood met echte boter en een dessert van heerlijke boerenzuivel.
Voorgerecht: Gegrilde Seizoensgroenten Salade
Ingrediënten:
- - 2 rode paprika’s
- - 2 courgettes
- - 1 aubergine
- - 1 rode ui
- - 200 g cherrytomaten
- - 100 g rucola
- - Olijfolie
- - Zeezout en peper
- - Verse basilicum
Bereiding:
- 1. Snijd de paprika’s, courgettes en aubergine in plakken.
- 2. Besprenkel de groenten met olijfolie, zeezout en peper.
- 3. Grill de groenten op de BBQ tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn.
- 4. Halveer de cherrytomaten en meng met de gegrilde groenten en rucola.
- 5. Garneer met verse basilicum en een scheutje olijfolie.
Hoofdgerecht: Gemarineerde BBQ Vleesvariaties
Kalfsvlees Souvlaki:
Ingrediënten:
- - 500 g kalfsvlees in blokjes
- - 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- - Sap van 1 citroen
- - 4 el olijfolie
- - 1 tl gedroogde oregano
- - Zeezout en peper
Bereiding:
- 1. Meng knoflook, citroensap, olijfolie, oregano, zout en peper in een kom.
- 2. Voeg het kalfsvlees toe en laat minimaal 2 uur marineren.
- 3. Rijg het vlees aan spiesen en grill op de BBQ tot het gaar is.
Runderbiefstuk met Kruidenboter:
Ingrediënten:
- - 4 runderbiefstukken
- - Zeezout en peper
- - Kruidenboter (200 g boter, 2 teentjes knoflook, verse peterselie, bieslook en een snufje zeezout)
Bereiding:
- 1. Bestrooi de biefstukken met zeezout en peper.
- 2. Grill de biefstukken op de BBQ naar gewenste gaarheid.
- 3. Meng voor de kruidenboter alle ingrediënten en serveer een klontje bovenop de biefstuk.
Gekarameliseerde Varkenskarbonades:
Ingrediënten:
- 4 varkenskarbonades
- 2 el honing
- 2 el mosterd
- 2 el sojasaus
- 1 tl paprikapoeder
- Zeezout en peper
Bereiding:
- 1. Meng honing, mosterd, sojasaus, paprikapoeder, zout en peper.
- 2. Marineer de varkenskarbonades in dit mengsel voor minimaal 2 uur.
- 3. Grill de karbonades op de BBQ tot ze gaar en gekarameliseerd zijn.
Bijgerecht: Speltbrood met Echte Boter
Ingrediënten:
- 500 g speltmeel
- 10 g zout
- 10 g suiker
- 7 g droge gist
- 300 ml lauwwarm water
- 50 g roomboter
Bereiding:
- 1. Meng speltmeel, zout, suiker en gist in een kom.
- 2. Voeg het lauwwarme water toe en kneed tot een soepel deeg.
- 3. Laat het deeg 1 uur rijzen.
- 4. Vorm een brood en bak in een voorverwarmde oven op 200°C voor 30-35 minuten.
- 5. Serveer met roomboter.
Dessert: Boerenzuivel Trifle
Ingrediënten:
- 500 ml volle yoghurt
- 200 ml slagroom
- 100 g honing
- 200 g vers fruit (bijv. aardbeien, frambozen, blauwe bessen)
- 100 g granola
Bereiding:
- 1. Klop de slagroom stijf en meng met de yoghurt en honing.
- 2. Was en snijd het fruit.
- 3. Maak laagjes in glazen: yoghurtmengsel, fruit, granola en herhaal.
- 4. Eindig met een laag fruit en een beetje honing.
Samenvatting
Deze BBQ-maaltijd biedt een uitgebreide ervaring met gegrilde seizoensgroenten, gemarineerde vleesvariaties, vers speltbrood met roomboter, en een heerlijk dessert van boerenzuivel. Deze gerechten combineren rijke smaken en seizoensgebonden ingrediënten voor een authentieke en smakelijke BBQ-ervaring tijdens de Vallei Weken. Eet smakelijk!