Suikermais

Suikermais

Suikermais recepten

Suikermais wordt al veel geconsumeerd in Oosterse culturen en is een gezonde bron van koolhydraten en vitamine B11. Suikermais is op verschillende manieren te bereiden.  

Ingrediënten

Suikermais Koken

Koken is de meest klassieke manier van bereiden. Maak de kolf schoon. Kook de kolven in ruim water zonder zout; dat maakt de korrels taai. Een jonge kolf heeft een kooktijd van een minuut of 7 nodig, voor grotere en oudere kolven geldt het dubbele. De suikermaïs is gaar indien je de korrels zonder veel moeite van de kolf kunt wippen. Met een klontje boter en wat zout serveren.

Grillen op de barbecue 

Er zijn twee manieren om suikermaïs op de barbecue te bereiden. Je kunt de kolven helemaal op de bbq garen, maar je kunt ze ook enkel grillen. In het eerste geval moet je ze goed inpakken in aluminiumfolie en 20-25 minuten laten garen, terwijl je ze regelmatig keert om te voorkomen dat ze aanbranden. Je kunt ze ook in de schutbladeren op de barbecue leggen, maar dat gaat vaker verkeerd dan goed. Als je het toch wilt proberen wel eerst even de witte slierten verwijderen. Gemakkelijker en met een grotere kans op succes is enkel even grillen. Kook ze op de manier die hierboven beschreven staat totdat ze nog net rauw zijn en gril ze op de barbecue even in enkele minuten af totdat ze een mooi kleurtje hebben en gaar zijn.

Bakken

Suikermaïs is niet geschikt om te poffen tot popcorn, maar je kunt ze wel op een lager vuurtje bakken. Maak de maïskolf schoon en snijd de korrels eraf. Smelt een klontje boter in de pan en bak de korrels in 5-10 minuten op laag vuur beetgaar. Afmaken met een snufje zout.

In de oven klaarmaken

Je kunt suikermaïs in de oven roosteren alsof ze op de barbecue liggen. Als de kolf goed door blad omsloten is kun je hem daarin garen. Verwijder wel eerst even de witte draden en vouw de bladeren daarna voorzichtig weer dicht. Of maak de kolf schoon en rol de kolf in aluminiumfolie. Rooster de kolf daarna in een voorverwarmde oven op 200 graden in 20-25 gaar.